Primer escrit del 2011 i enlloc d'anar endavant, sembla que hi ha tendències de retrocés en l'ambient. Sembla mentida però a aquestes alçades de la història, torna a sorgir el debat de l'Estat de les autonomies! Un taxista em sintonitza molt amablement les notícies de la ràdio d'Intereconomía: "las Comunidades autónomas, encabenzas por Catalunya, principales responsables del déficit español". Bé, doncs si cal hi entrem, però despertar vells conflictes que ja van ser tractats a principis dels 80, dóna la sensació que l'Estat espanyol no té més recursos polítics per inventar-se.
Amb el pretext de la crisi econòmica, apareixen certs discursos que amaguen objetius diferents. El retorn a l'Estat centralitzat, la supressió de certes comunitats autònomes però respectant les tres nacionalitats històriques, el manteniment de les 17 comunitats però a ritmes diferents o bé, directament, la independència.
La pluralitat, la diferència, costa més diners que la uniformitat i la centralitat. Però no podem administrar un Estat només amb criteris econòmics i, en tot cas, si acceptéssim aquest tipus de discurs, l'hem d'acceptar per a tothom, i per a tothom vol dir que, si Catalunya analitza la seva pertenència a l'Estat espanyol amb criteris estrictament econòmics, la conseqüència clara és que l'única opció és la independència -al menys- econòmica.
Em sorprèn la frivolitat o la facilitat com apareixen aquestes qüestions. No seré jo qui estigui en contra que es debatin idees, projectes o solucions. Però que es plantegi de la manera com es fa, involucionista i després de 30 anys, l'Estat de les autonomies, em sembla una falta de recursos i imaginació bastant notable. I en qualsevol cas, s'han de tenir les idees clares: la situació econòmica de Catalunya seria millor si l'Estat espanyol pagués el que estableix l'actual Estatut (crec que més de 1.000 milions d'Euros) i tot això sense parlar del dèficit fiscal que, per fer memòria, més a baix trobareu les dades oficials que el mateix Estat espanyol va publicar per primer i últim cop a l'història el 2008. I encara ens volen limitar els sistema per poder autofinançar-nos?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada