dimecres, 8 de febrer del 2012

De la necessitat, virtut

M'assabento per diferents vies que la Generalitat ha signat un programa amb el govern del Quebec per tal que joves professionals catalans puguin anar a treballar a aquesta nació del Canadà. El Quebec té una taxa d'atur del voltant el 4% i que han vist Catalunya i l'alta qualificació de joves professionals del nostre país, que no tenen la sort de poder treballar, com una font de millorar per a les seves empreses i la seva competitivitat. D'altra banda, aquests joves tenen l'oportunitat d'adquirir experiència professional i guanyar-se la vida, encara que sigui lluny de casa. És una manera de no deixar perdre capital humà, de no desperdiciar el talent i l'enginy d'aquests professionals que no estan trobant les seves possibilitats laborals a Catalunya. Em sembla una iniciativa molt bona.
A Estats Units, és normal que la gent periòdicament, cada 5 o 10 anys, canvii d'Estat, de feina o d'àmbit professional. Els canvis de ciutats  són freqüents i normals. A Europa tenim una altra concepció. És cert que cada vegada més les distàncies s'escurçen i que aquesta tendència a l'immobilisme laboral es va trencant, però encara ara als europeus ens costa això d'emmigrar.
La crisi que vivim és dura i cruel, però potser pot fer sorgir oportunitats, innovar i ens pot fer moure per tal de buscar una sortida que ens ha de fer més forts, no només individualment sinó també col·lectivament.