dimarts, 22 de gener del 2008

Estem millor que Itàlia?

Sovint, quan es parla d'Itàlia, la gent té el concepte d'un país bonic, ple de joies culturals i artístiques. És cert. Però també, per altra banda, tenim la percepció que és un país una mica anàrquic, amb un cert desordre. Quan ens endinsem més en el món italià, i aprofundim en el camp de la política, aquesta anarquia i desordre s'accentuen encara més.
Actualment, en pocs dies, s'ha viscut la situació insostenible de la recollida de residus a Nàpols en davant la passivitat dels polítics i, paral·lelament, hi ha hagut una crisi de govern en el qual ha dimitit el Ministre de Justícia, Mastella, per escàndols de corrupció. El govern, format per 9 partits(!!), trontolla i sembla que tothom dóna per fet que Prodi no arribarà a cumplir la legislatura.
Parlant amb un amic meu italià, ell posava al crit al cel mentre em describia la situació i posava com a exemple a seguir el de l'Estat espanyol. "Allà sí que la política és seriosa!, no com a Itàlia!" em deia.
Està clar que el meu amic no viu precisament al nostre país. Ara comença la precamapnya electoral i ja hem vist certs espectacles de tots els colors. Des de la desqualificació permanent a l'adversari, fins les picabaralles -fins al punt del ridícul- dels populars (amb fitxatge "estrella" incorporat). I a Catalunya es diu, per activa i per passiva, que l'AVE passarà per on ha de passar, sense escoltar els veïns ni la majoria de regidors de l'Ajuntament, mentre Barcelona cada vegada està més deixada.
Itàlia és un país que fa més anys que nosaltres que té una democràcia. Una democràcia que, en certs aspectes, no tenim res a envejar, ans el contrari. És una mica viciada i un polític tant es pot presentar sota les sigles comunistes com a les següents eleccions presentar-se per la dreta més conservadora. Aquí això encara no passa, però tal com van les coses, amb el nivell que mostren certs líders polítics, donant l'esquena als ciutadans, estem anant cap a aquesta direcció.

1 comentari:

Anònim ha dit...

se sono io l'amic a cui ti riferisci, non volevo dire che in Spagna c'è più serietà, ma che l'italia es un ciste polìtico permanente - desculparme si no escrivo en catalan...
Alfredo