Una mala notícia per Europa. El no d'Irlanda en el referèndum sobre el Tractat de Lisboa reobre la crisi a la Unió europea i sembla que això és un malson que mai acaba.
Han sortit posicions diferents entre els líders europeus sobre com reaccionar davant aquesta situació però, més enllà de tot això, és evident que la idea i el missatge europeu passen per un mal moment i, potser, s'haurà de començar a pensar que algunes coses s'han fet malament, ja sigui des de Brusel·les, o bé per certs governs europeus que han tractat els afers comunitaris de forma residual i, en alguns casos, menytenint-los.
La UE no és un negoci. No és una empresa on cada Estat hi posa diners i després n'hagi d'obtenir uns beneficis. La UE és un projecte que al darrera té una idea política per mantenir una europa unida en el context mundial. Aquest migdia he vist eurodiputats irlandesos amb pancartes inmenses al Parlament europeu (per cert, que mai he estat partidari que els diputats ensenyin pancartes dins un parlament democràtic, quan poden defensar-ho amb la paraula i lliurement!!) reclamant que s'havia de respectar el "no" irlandès. Hi estic plenament d'acord. Una institució democràtica ha de respectar les decisions preses pels ciutadans de forma democràtica. Ara bé, el que no s'hi val és beneficiar-se durant 30 anys dels fons de cohesió europeus, pagats per França, Alemanys, Itàlia, etc... per passar d'un país molt pobre com era Irlanda en aquella època, a un país que actualment té la renda per càpita més alta de tota la Unió, i després dir que no al projecte europeu perquè poster ara hauran de començar a contribuir a ajudar països de l'Est que encara necessiten uns anys per anivellar-se a la resta d'Europa en infrastructures, econòmicament, etc.
La UE ha de començar a creue's, ella mateixa però també els governs dels Estats (que per molt que diguin, no s'ho creuen) que és un projecte polític -no només econòmic-, fet de majories i minories i que no es pot quedar aturat de cap de les maneres. Europa ha d'avançar cap a una unió política o no serà. Respectem el no d'Irlanda, sí. Un cop els Estats hagin finalitzat el porcés de ratificació el Tractat de Lisboa, fem racompte. Irlanda respectarà el "sí" de la resta d'Europa?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada