dimarts, 17 de febrer del 2009

No ens desanimem

A vegades un sent la necessitat de deixar-se portar per la corrent i afegir-se a aquell grup de persones, la majoria sensates, que un cop acaben de llegir el diari o escolten la ràdio o veuen el telenotícies, acaben dient "ja s'ho faran! Tots son una colla de ximples!". A voltes un sent la necessitat d'acabar dient això, però vull fer un últim esforç per resistir-me a caure en aquesta temptació.
Sempre he estat un gran defensor de la política, la política com a mitjà de servir als interessos comuns de ciutat, de país, de nació, d'estat o de continent. Crec que potser ja ho he escrit en algun altre post. En qualsevol cas, els ciutadans necessitem la política per tal que hi hagi un cert ordre i que les coses funcionin.
De totes maneres, aquest servei noble, lloable i imprescindible per als ciutadans, a vegades es veu embrutit amb els escàndols de corrupció de representants del poble, maniobres d'espoinatge pròpies de novela policíaca dins un partit amb l'únic objectiu de trepitjar al rival per tenir més poder, imatges poc democràtiques com les activitats lúdiques conjuntes entre el ministre de justícia amb el jutge que inistrueix la causa contra militants del partit de l'oposició, etc. Ja n'hi ha prou!
Parlant amb termes informàtics, s'hauria de fer un "reset", reiniciem, tornem a començar i recuperem una cosa que en política sembla que s'ha perdut: els valors.
El valor de la democràcia, consistent en allò de la separació de poders en què el parlament escollit pels ciutadans es limita a fer lleis, el govern aplica aquestes lleis i les fa complir i els jutges les interpreten amb independència. Ara sembla que tot es barreja i ningú fa el que li pertoca: el parlament s'ha convertit en mítings dels polítics amb aplaudiments i escridessades incloses, el govern no compleix ni fa complir una norma com l'estatut de Catalunya i els jutges fan interpretacions polítiques que no els hi correspon.
No ens desanimem. Tot no està perdut. Simplement hem de recuperar la il·lusió i l'esperança que el país sigui una mica millor.