divendres, 17 de setembre del 2010

On és la liberté, égalité et fraternité?


Ens creiem Europa o no ens la creiem? L'espectacle barroer que està organitzant el president francès amb l'expulssió de gitanos romanesos del país, és lamentable. Òbviament es pot discrepar de les posicions de la Comissió Europea, fins a cert punt és positiu (senyal del seu poder dins l'agenda política), ara bé, des del meu punt de vista, ja va començant a ser hora que la UE faci un pas endavant amb el tema de polítiques sobre la immigració i que els Estats prenguin consciència de la realitat política europea.

Es parla que la UE passa per un període de crisi insitucional. És cert, no ens enganyem. Però aquesta crisi es deu, entre altres coses, a la indiferència que els caps d'Estat dónen a la mateixa UE. No es pot impulsar la lliure circulació de ciutadans d'Estats membres dins la Unió i, a la vegada, aprovar expulsions massives de romanesos quan Romania és un Estat membre des del 2007. És exactament contradictori.

És probable que les formes de la comissària europea Reding no fossin les més adequades però tampoc ho han estat les reaccions de diferents membres del govern francès (amb el seu president al capdavant) menyspreant la normativa comunitària.

S'hauria d'estudiar més al detall la normativa aprovada per França però crec que una cosa és intentar erradir la delinqüència -fet que no va lligada a cap col·lectiu- i una altra ben diferent és a una ètnia o grup. Un govern no pot penjar etiquetes a grups socials, ètnies o nacionalitats. No és just ni responsable. Si es vol expulsar els immigrants delinqüènts, és una cosa, expulsar romanesos n'és una altra de molt diferent.

La UE i tots els Estats que l'integren, haurien de plantejar d'una manera seriosa i decidida la regulació de la immigracíó. Cal que s'harmonitzi mínimament aquestes polítiques perquè deixar temes tant sensibles de la mà de cadascun dels governs de torn de 27 Estats pot generar conflictes molt perillosos entre pobles i ciutadans perquè a vegades un té la sensació que la Liberté, égalité et fraternité queda molt lluny...