dimarts, 19 d’agost del 2008

Eivissa


A vegades, un té l'oportunitat de comprovar -o desmentir- certs mites, llegendes urbanes o tòpics sobre alguna cosa. Aprofitant el perèntesi del mes d'agost he pogut conèixer l'illa d'Eivissa.

Ja se sap que, durant els mesos d'estiu, determinats llocs de costa són inhabitables, envaïts per milions de turistes a la recerca d'una tranquilitat inexistent. De fet, això és el que creia abans d'anar cap a Eivissa. Perquè, encara que sembli mentida, a Eivissa al mes d'agost hi ha tranquilitat, això sí, només a determinats punts concrets de l'illa.

Eivissa segurament ha perdut la seva essència des que van començar a proliferar aquest muntatge de discoteques i festes desenfrenades. Eivissa ciutat és un bombardeig constant de publicitat de les discoteques on cada nit s'anuncia una bacanal de magnituds, segons diuen, inimaginables pel mòdic preu d'entre 50 a 70 Euros. Tot gira al voltant d'això i és una llàstima sobretot tenint en compte la preciositat del Dalt Vila, l'Eivissa antiga. Però no tot s'acaba amb la capital. El poblet de Sant Agustí on diuen que es va trobae el primer reducte de civilització a l'illa, és un poblet essencial: una església, un bar-restaurant, l'ajuntament, una galeria d'art i un parell o tres de cases. Vaig estar en aquest poble aproximadament uns vint minuts o mitja hora. Només hi vaig veure una persona. Podria citar algun altre poble interessant com Sant LLorenç, de característiques similars.

No són cap secret les cales, caletes i puntes de l'illa d'Eivissa. És un priviegi poder descobrir un racó, just a la caiguda d'un penyasegat on poder-t'hi banyar amb l'aigua blava i neta, amb la tranquilitat pròpia d'un país paradisíac.

Així doncs, la visita a Eivissa potser no va ser la més habitual per la immensa majoria dels visitants de l'illa, però per mi va ser profitosa i interessant. A vegades, només a vegades, és més reconfortant conèixer la cara més fosca (o brillant) d'un país, un país i una riquesa que s'ha de preservar i amb cert turisme de "borratxera" només es fa que destrossar-lo.


PD. Respecte al tema de la llengua, constatar la dificultat -gairebé impossibilitat- de trobar una postal que posés Eivissa en lloc d'"Ibiza".