dijous, 27 de novembre del 2008

Quan l'odi fa ser incoherent

Es veu que la "Plataforma No Hablamos Catalán" convoca no sé quin dia d'aquests una manifestació a Zaragoza per mostrar el seu rebuig a la unitat de la llengua catalana. És una plataforma que agrupa entitats d'arreu dels Països catalans.
Em sap greu donar publicitat a una Plataforma d'aquestes característiques perquè, de fet, es mereixerien la més absoluta ignorància per part de la gent. Però és que tot plegat em sembla bastant sarcàstic i absurd.
En primer lloc, ja el nom d'aquesta plataforma és una falta de cultura important. Es veu que ara és un mèrit no parlar català. És a dir, desconèixer un idioma, sigui català, anglès, italià o portuguès, és motiu d'orgull (com hauria de ser al contrari). Tant orgull com per tenir la feinada de muntar una plataforma. Tenen l'orgull de viure a Castelló de la Plana, a Fraga o Mahó i dir obertament que ells no parlen català. Bé, aquesta gent que no és que no parli català sinó que només parla castellà (que em sembla molt bé) aleshores, perquè no monta una plataforma amb el nom "Plataforma No Hablamos ruso", o posats a ser positus, "Plataforma Hablamos castellano"? Però no, el mèrit és no saber parlar català.
El més fort és que la segona part del discurs que ells fan és que estan en contra de la unitat de la llengua, perquè afirmen solemnament que al País Valencià s'hi parla valencà i a les illes balears, mallorquí i que tant una cosa com l'altra no té res a veure amb el català. A part que aquest fet ha estat contestat per la major part de filòlegs mundials (que són els qui hi entenen), acceptem aquesta visió. Molt bé, però el nom de la plataforma el posen en castellà, res de mallorquí i res de valencià. El motiu és que, tothom que sàpiga una mica de català veuria en el propi nom de la plataforma la seva absurditat i que derrera d'un discurs filològic s'hi amaga l'odi més amarg cap als catalans.