dissabte, 24 de gener del 2009

Ens el deixen veure!!


La setmana passada vaig llegir a La Vanguardia la feliç notícia que els figuerencs i els catalans podrem gaudir durant dos mesos d'un dels quadres més emblemàtics del mestre Salvador Dalí: La persistència de la memòria. A més, la iniciativa permetent l'entrada gratuïta al Museu Dalí durant un cap de setmana, ens dóna la oportunitat i la facilitat per visitar tant el museu com el quadre.

La persistència de la memòria va ser pintat per Dalí entre Port Lligat i París, el 1931 i posteriorment va anar a Nova York on hi està exposada normalment. Des d'aleshores, el quadre mai havia retornat a Catalunya. Per tant, enhorabona a la Fundació Gala-Dalí per la feina feta amb el MoMA de la ciutat nordamericana.

Quan vaig a fer tursme per alguna capital europea (capitals d'altres continents encara no he tingut la ocasió), m'agrada, de tant en tant, visitar el musueu més emblemàtic: el Louvre o l'Orsay a París, la National Gallery o el British Museum a Londres, el Foro Romano de Roma (tota la ciutat de Roma és un museu), el Pardo o el Reina Sofia a Madrid, etc. el que no he acabat d'entendre són aquelles peces museístiques que es trobem totalment desubicades. Què hi fan mòmies i sarcòfags egipcis a la National Gallery? què hi fan obeliscos també egipcis a Roma?

Segurament el tema de les obres de Dalí és més complexe però els figuerencs em sembla que hauríem de reclamar que les cessions d'obre de l'artista a Figueres no siguin excpecionals. El MoMA de Nova York ens ha deixat el quadre dels "rellotges tous" durant dos mesos, el Reina Sofia quan ens deixarà El gran mastubador? Em sembla que haurem d'esperar asseguts, com amb els papers de l'arxiu de Salamanca. I que consti que no dic centralitzar tota l'obra de Dalí a la seva ciutat i al seu Museu figuerenc (que, dit de passada, no estaria malament), simplement reclamar cessions d'aquestes característiques més sovint.

Tot això en un context dels 20 anys de la mort del mestre i quan s'inicia la capitalitat figuerenca de la cultura catalana. Bona coincidència aquesta! Esperem que se sàpiga aprofitar la oportunitat de demostrar que Figueres és capital, també de la cultura, de la música, del teatre, de la literatura i de l'art.