dilluns, 2 de març del 2009

Galícia i Euskadi


Després de conèixer els resultats de les eleccions gallegues i basques celebrades ahir, m'agradaria fer unes reflexions en veu alta.

Pel que fa a Galícia, queda patent que el poder del PP en aquesta terra és abassegador. Possiblement, l'espurna d'il·lusió que va comprotar el canvi de govern ara fa 4 anys s'ha vist totalment esborrada per la ineficàcia i la mediocritat dels seus líders, amb cotxes de luxe, despatxos reformats que costaven un despropòsit i un augment de les conselleries només justificat pel fet que hi havia més partits per a repartir el pastís. Ho dic des de fora, sense viure la realitat gallega però coneixent comentaris de gallacs que s'han confirmat un cop vistos els resultats electorals. Llàstima. Torna la majoria absoluta, les mans lliures per fer i desfer però potser PSEO i BNG no han sabut estar a l'altura.

Al País Basc la situació encara és més complexe (al País Basc tot és més complexe). En primer lloc cal reafirmar que Ibarretxe, de nou, ha guanyat les eleccions. Ara sembla que allò important no és ser el guanyador de les eleccions, sinó que allò del que parla la gent és si es tenen prou suports per formar govern. No trobo just que els titulars dels diaris facin referència a la oportunitat del canvi i no facin referència a la victòria del PNB.

Dit això, la situació encara es complica més quan 100.000 vots es deixen sense representació ni veu democràtica. Tots sabem que és un tema complicat però em dóna la sensació que certs partits ha tirat pel boc gros. Aquest matí sentia a la ràdio que si aquests 100.000 vots haguessin estat vàlids, el PSOE i el PP no sumerien, precisament els partits que els han ilegalitzat.

En tot cas, qui sap com evolucionaran les coses, però un govern basc amb PSOE, PP i l'UPD de Rosa Díez, no crec que representi precisament, com diuen els polítics, "la voluntat de la societat basca".