dilluns, 1 de febrer del 2010

Alexandre Deulofeu


Quan era petit, sentia de tant en tant per casa meva el nom d'Alexandre Deulofeu. No sabia qui era però algun cop el meu pare l'havia esmentat en converses amb gent gran on jo no estava inclòs, òbviament. Més tard, vaig associar aquest nom al d'un institut de Figueres. Concretament l'anomenava "el Deulofeu". I així va ser durant molts anys.

El pas del temps fa despertar la curiositat i l'interès per la història i els personatges que, per casualitat o per interès, et trobes en el lloc on vius, a llocs que visites o llocs on passes. Va ser fa pocs anys, per l'època universitària, quan vaig parar atenció a les referències que el meu pare feia sobre Aleandre Deulofeu. El personatge era excepcional: farmacèutic, republicà, ex-alcade de Figueres, justament en la difícil etapa de la Guerra Civil i autor de llibres sobre història i una teoria fonamental com és la matemàtica de la història. Una teoria sobre la història de la Humanitat. Una teoria construida des de la humilitat d'un despatxet de darrera una famàcia de Figueres però que el temps li ha donat la solidesa i la raó.

Un empordanès de soca-rel, que va viure uns anys forçosos a França i que va retornar a Figueres desenvolupant la seva professió de farmacèutic, compaginant-la amb la passió per la història. Sensacional. Deulofeu, de la mateixa manera que el meu avi Alfons Puig, amb qui era amic íntim, o el pintor Ramon Reig, conformaven una generació de gent culte que alternava la seva activitat professional amb alguna altra activitat. En el cas del meu avi, la música i, en el cas de Deulofeu, la història.

Potser per aquest fet d'activitat secundària, durant molt de temps, les teories de Deulofeu havien estat desprestigiades pels historiadors...potser perquè el que va escriure fa més de 60 anys, els podia deixar en evidència. Que un farmacèutic de poble pogués qüestionar grans doctrines històriques, no agradava. En qualsevol cas, Deulofeu edita una extensa obra fonamentada, pensada i documentada, fruit de molts anys d'estudi i reflexió que ha de merèixer el reconeixement d'un empordanès il·lustre.

Amb el llibre "La matemàtica de la història", on Juli Guitierrez fa un brillant resum de la teoria de Deulofeu, el seu avi, un pot adonar-se del que representa l'aportació que va fer i que malauradament no va tenir en ressó que mereixia...però encara hi som a temps.

1 comentari:

Equip Matemàtica de la Història ha dit...

Benvolgudes amigues i amics:

Podeu saber més coses sobre Alexandre Deulofeu al seu lloc web a http://deulofeu.org on, a més a més, podreu demanar els seus llibres.

Atentament,

Equip Matemàtica de la Història.