dimecres, 12 de desembre del 2012

Més transparència

Llegeixo al diari que ha sortit publicat l'informe anual que analitza el nivell de corrupció mundial, elaborat per la ONG alemanya Transparència Internacional. Els mitjans assenyalen que l'Estat espanyol es troba en el lloc 30, cosa que a mi, personalment, no em diu res. El món és molt gran i molt divers i estar en el lloc 30, el 15 o el 180 és relatiu.
 
Més enllà dels titulars de premsa i analitzant el contingut de l'informe, ens centrarem a Europa. Entenent Europa com a continent, més enllà de l'estricte Unió Europea. En el rànquing europeu, l'Estat espanyol es troba a la posició 14. Què vol dir això? Doncs vol dir que els 14 paísos que la precedeixien, és a dir, que hi ha un índex de corrupció més baix (o un nivell de transparència més alt, segons com es vulgui) són Dinamarca, Finlàndia, Suïssa, Suècia, Noruega, Holanda, Luxemburg, Alemania, Bèlgica, Regne Unit, França. Irlanda i Austria.
 
Espanya està als nivells d'Estònia, per exemple. O a nivell mundial, de Botsawa. Bé, això si es vol és anecdòtic. La meva reflexió vol anar més enllà. La conclusió és que, si es veu el mapa d'aquest anàlisi, es veu clarament les dues europes. La dels paisos centrals i nòrdics, i l'Europa mediterrània i de l'Est. Els famosos PIGS (Portugal, Italia, Gràcia i Espanya) es troben al nivell dels països de l'Est. L'Europa de les dues velocitats.
 
Si agafen l'índex del PIB per càpita dels països europeus, veurem que la tendència és la mateixa. Les posicions no corresponen exactament, però la tendència coincideix. Ens trobem, ves per on, que quan hi ha més transparència i menys corrupció, quan es valora la meritocràcia, l'esforç i la preparació, els nivells de renta dels ciutadans són més alts.
 
Evidentment, en aquests baròmetres hi intervenen altres aspectes rellevants, culturals, socials, etc. i també és cert, per exemple, l'alt nivell de probresa que comença a existir a Alemania, el potencial empresarial que té un país com Itàlia, etc. Sóc conscient que l'anàlisi econòmica és més complexe i ho deixo a l'amic Màrius Fàbrega per tal que ho tracti en el seu magnífic bloc Economia i Societat.
 
Ara que hem de començar a crear estructures d'Estat i, qui sap, esdevenir-ne un de nou, convidria prendre en consideració aquests valors de transparència i pulcritud de la gestió pública. La transparència ens farà més pròspers i justos, però sobretot -i el més important- més honestos.