dimarts, 8 de gener del 2013

EXPLICAR-NOS A FORA

El procés d'internacionalitzar la qüestió catalana, és una tasca complicada i feixuga. No és senzill buscar la comprensió d'altres territoris quan un no té una xarxa diplomàtica establerta, quan un no compta amb representans a les institucions europees i internacionals, quan l'Estat espanyol contraprograma qualsevol acte de Catalunya a l'estranger, etc.
 
És complicat sí, però és necessari i imprescindible. Si volem esdevenir una Estat, cal comptar amb el suport internacional, cal negociar discretament l'entrada a la UE amb la major brevetat temporal, cal estar presents a diferents punts estratègics del món com Estats Units, Rússia, Xina, Índia o Brasil. Cal fer això amb pocs recursos, amb totes les dificultats econòmiques existenrs i amb manca d'estructures d'Estat.
 
El que es parla poc és del contingut de la nostra presència internacional. Què hem d'explicar al món? Qui som? Quin idioma tenim? quina és la nostra història? Sí, segurament tot això seria un capitol prèvi que pot facilitar el coneixement i la posterior comprensió de "per què" els catalans volem emprendre aquest camí. Òbviament, que el procés sigui democràtic, -qüestió essencial- també ajudarà a guanyar complicitats. Ara bé, el que realment interessarà a la institucions europees i a la comunitat internacional no són els atacs a la llengua catalana que fa el govern espanyol, ni la sentència del Tribunal Constitucional, ni que l'alta velocitat amb França hagi tardat més de 20 anys a arribar.
 
Hem d'afegir un altre argument que, a qui pertoqui fer tasques diplomàtiques, haurà d'esforçar-se a explicar i no és altre que Espanya, sense Catalunya, també és viable. La viabilitat econòmica de l'Estat espanyol sense Catalunya. La UE no donarà suport a un procés de secessió de Catalunya, encara que respecti els principis democràtics de manera pulcre, si això li comporta tenir un Estat membre com Espanya que no és viable econòmicament. La UE no s'ho pot permetre. Pot ajudar a Grècia i Portugal però Espanya (encara que sigui sense Catalunya) no la deixarà caure.
 
En aquest sentit, doncs, i de cara a explicar el nostre procés per a l'exercici del dret a l'autodeterminació, cal afegir en el nostre argumentari que Espanya és viable econòmicament sense Catalunya. Això treurà pors i reticències i ajudarà a sumar comprensions i suports europeus i internacionals que són imprescindibles.