dilluns, 18 de febrer del 2008

Dalí a Barcelona


L'altre dia vaig llegir al diari un fet sorprenent. Es veu que Barcelona encara no ha dedicat cap carrer, carreró, plaça o plaçeta a Salvador Dalí. És impressionant que la capital de Catalunya no hagi dedicat al pintor figuerenc cap trosset de ciutat.

Dalí va morir l'any 1989, ja fa gairebé 20 anys, i Barcelona no ha tingut temps, no hi ha pensat o no li ha interessat mostrar el seu homenatge a un personatge que, al cap i a la fi, a la seva manera, va contribuir a la internacionalització de la cultura catalana. No m'explico el perquè. Sembla que Miró i Picasso, una mica més identificats amb la ciutat, tenen carrers i avingudes merescudes per la seva trajectòria artística. Dalí encara no. Potser perquè era empordanès i no barceloní, potser perquè va popolaritzar més el Cap de Creus i Cadaqués. Però si Barcelona vol exercir de capital d'un país com el nostre, ha de reconèixer els artistes d'arreu del país.

Això sí, em consta que hi ha una plataforma cívica per reclamar al consistori barceloní que donin el nom de Floquet de Neu a algun carrer de la ciutat. A veure qui tindrà primer el reconeixement, si Dalí o el Floquet de Neu. S'accepten apostes.