dimecres, 16 d’abril del 2008

Votar a Itàlia


El cap de setmana passat vaig estar a Itàlia. Concretament a un poble gran (o ciutat petita) situat a la regió de la Campania. A part d'adonar-me'n que el problema de les escombraries a aquesta regió italiana no està ni molt menys resolt, vaig asistir a una jornada electoral (la del diumenge).

En primer lloc, voldria parlar del problema dels residus a Itàlia. Realment impressiona veure als voltants dels contenidors muntanyes de bosses d'escombraries. Sembla mentida que un país amb la tradició, la cultura i la història d'Itàlia hagi arribat a aquests punts de degradació. El problema és molt complexa. Molt. S'hi barregen moltes coses, negocis bruts, interessos obscurs, hipocresies d'altres parts del mateix país, etc. El que està clar és que la situació, per la pròpia dignitat dels italians, s'ha de sol·lucionar ràpidament. I per fer-ho han escollit al Sr. Berlusconi com a futur primer ministre del país.

Per a molts, aquí, això sembla inconcebible. Com pot ser que els italians donin el seu vot a un personatge com Berlusconi? Doncs jo diria, pel que he sentit, pel que m'han comentat i pel que he vist, que en primer lloc part dels italians admiren a un personatge que ha creat un imperi empresarial del no res. Pensen que si ha estat capaç d'aixecar unes empreses que funcionen bé, pot fer el mateix amb el país. En segon lloc, és que la realitat mostra com un govern d'esquerres liderat per Prodi que havia de durar 5 anys, al final ha durat tant sols 20 mesos. Veltroni era un bon candidat i no ha tret tants mals resultats com es diu. El Partit Democràtic és un bon projecte però massa nou i, en principi, pot ser la salvació del futur per Itàlia. Ara bé, veiem com evoluciona tot plegat.

Finalment, volia remarcar que la jornada electoral del diumenge a Itàlia acaba a les 10 de la nit i la participació, contant també el dilluns al matí, està pels volts del 80%. No seria mala idea implantar això aquí. No el fet de fer jornades electorals d'un dia i mig (no en sóc massa partidari), però sí allargar el període de temps per anar a votar el diumenge. El que es tracta és, vista la participació que tenim al nostre país, donar facilitats als ciutadans per tal que exerceixin el seu dret democràtic i donar la màxima legitimació possible als governs que surten escullits.